5 dagar vid tyska östeRsjökusten

Åter en resa ner till vårt underbara grannland, och hustruns hemland, Tyskland.  Åter med TT-line, som vi var helnöjda med senast till Travemunde. Men, till Rostock var det andra båtar, minst sagt. Ner var näst intill en katastrofupplevelse. Nils Dacke, tydligen helt Polenfierad, polska som gällde till 99 %. Otrevlig personal, vägrade prata annat äm polska, trångt och INTE Coronasäkert. Överfullt överallt, men, hytten var ok. Bokat en handikappshytt då frun går på kryckor, och den hytten var stor! Tillbakaresan medRobin Hood var likadan, fast tvärtom ;-) Trevlig och trygg upplevelse med professionell   o tysktalande personal.

Nils Dacke, här är svenska inte prioriterat.

Första stopppet blev i Neustrelitz vid en trevlig ställplats direkt vid den lilla hamnen. Flera prisvärda restauranger ligger bara ett par hundra meter ifrån ställplatsen, i direkt anknytning till Hafenmeisterns kontor/toa & duschanläggning. För 8 € är detta ställe ett fynd! Går att förboka via deras hemsida! Byn i sig är småtrevlig, perfekt för en eftermiddagspromenad på några timmar. Tips: I utkanten av byn finns en Fritz-Berger butik. (Tillbehör till husbilar/husvagnar till bra priser)

Underbart vackert direkt vid sjön.

Andra stoppet blev ute på halvön Usedom, i den berömda byn Peenemünde. Här jobbade  en gång Tysklands bästa ingenjörer med att utveckla raketer, V1 V2 osv, fråga en Londonbo, de vet ;-(
Här fanns även ett arbetsläger, plus Tysklands största kolkraftverk.
Idag ombyggt till världens största raketmuseum, värt ett besök!
Man kan lätt tillbringa 2 dagar här då det finns ett flertal museum på gångavstånd från ställpltasen som ligger direkt vid  hamnen. Nära en mängd restauanger o caféer som alla är prisvärda. På sommaren finns det flera campingar direkt vid de långa stränderna, pupulärt för många tyskar.
Ställplatsen erbjuder ström, och tillgång till dusch (1€) och toa.  20€ per natt, som betals vid butiken eller i restaurangen som ligger direkt brevid.

Ett femtiotal platser, de fleta med ström.

Sista stoppet blev i det söta samhället Barth, även det med hamn. Ett bra koncept för övrigt, kombinationen yachthamn o sttällplats för husbil, väldans vanligt i Tyskland. Här finns inte mindre än 3 olika ställplatser, vi valde Wohnmobilstellplatz Barther Yachtservice. Ypperligt ställe, inhängnat med låsta grindar, suverän sanitetsanläggning med bastu, tvättmaskin osv. 5/5!
20€ för 8 meter, några € till om du har längre bil. Tänk på: man måste "köpa" ett kreditkort med minst 15€ i en automat som sitter vid entrén till duschanläggningen. Detta blir  din nycket, samt används för dusch osv. Kostnaden dras och när du sedan lämnar kortet åter i automaten krediteras du det belopp som är kvar, bra system!
Nära till bra restaurager, samt till ett underbart promenadområde i ett fågelparadis.

Barth by night

Hemresan var lika vacker den. Stannade vid Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft, med sina underbara sandstränder. Hit måste vi åter när sommaren åter nalkas!
Ett spännande och helt nytt för oss var Karls Erlebnis-Dorf bei Rostock Otroligt trevlig ställe för alla åldrar. Allt går i Jordgubbens tecken då det var så man en gång började, som jordgubbsbutik på 20-talet. En mängd uppleverlser, karuseller, tåg, bakning, restauranger, butiker, outlets, pannkakshus osv osv. Måste upplevas. Och, man får använda deras parkering på natten som ställplats för 10 €! En kvart från Rostock så perfekt om man kommer med sen färja.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Solveig o Tommy Mårtensson » Husbilsblogg:  ”Hej o va kul att du delar med dig o duktig e du också ... vi är nya vi med med ..”

  • Åse » Husbilsblogg:  ”Grattis och lycka till med huset på hjul. Har precis gjort vår första tur det va..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-