Ny undersida till  Resmixen med 100% fokus på resande med husbil.
Vår nyinköpta bil hämtades den 21/7 i Örkelljunga, en CI Elliot 86 XT (Fiat)

Blir initialt resor i södra Sverige  men även ner till Tyskland, och så småningom längre söderut.  - www.manskahahusbil.se är adressen!

Youtubekanalen heter också, man ska ha husbil.  Nya filmer med jämna mellanrum! Välkomna ! Lasse & Vesna 

Åter en resa ner till vårt underbara grannland, och hustruns hemland, Tyskland.  Åter med TT-line, som vi var helnöjda med senast till Travemunde. Men, till Rostock var det andra båtar, minst sagt. Ner var näst intill en katastrofupplevelse. Nils Dacke, tydligen helt Polenfierad, polska som gällde till 99 %. Otrevlig personal, vägrade prata annat äm polska, trångt och INTE Coronasäkert. Överfullt överallt, men, hytten var ok. Bokat en handikappshytt då frun går på kryckor, och den hytten var stor! Tillbakaresan medRobin Hood var likadan, fast tvärtom ;-) Trevlig och trygg upplevelse med professionell   o tysktalande personal.

Nils Dacke, här är svenska inte prioriterat.

Första stopppet blev i Neustrelitz vid en trevlig ställplats direkt vid den lilla hamnen. Flera prisvärda restauranger ligger bara ett par hundra meter ifrån ställplatsen, i direkt anknytning till Hafenmeisterns kontor/toa & duschanläggning. För 8 € är detta ställe ett fynd! Går att förboka via deras hemsida! Byn i sig är småtrevlig, perfekt för en eftermiddagspromenad på några timmar. Tips: I utkanten av byn finns en Fritz-Berger butik. (Tillbehör till husbilar/husvagnar till bra priser)

Underbart vackert direkt vid sjön.

Andra stoppet blev ute på halvön Usedom, i den berömda byn Peenemünde. Här jobbade  en gång Tysklands bästa ingenjörer med att utveckla raketer, V1 V2 osv, fråga en Londonbo, de vet ;-(
Här fanns även ett arbetsläger, plus Tysklands största kolkraftverk.
Idag ombyggt till världens största raketmuseum, värt ett besök!
Man kan lätt tillbringa 2 dagar här då det finns ett flertal museum på gångavstånd från ställpltasen som ligger direkt vid  hamnen. Nära en mängd restauanger o caféer som alla är prisvärda. På sommaren finns det flera campingar direkt vid de långa stränderna, pupulärt för många tyskar.
Ställplatsen erbjuder ström, och tillgång till dusch (1€) och toa.  20€ per natt, som betals vid butiken eller i restaurangen som ligger direkt brevid.

Ett femtiotal platser, de fleta med ström.

Sista stoppet blev i det söta samhället Barth, även det med hamn. Ett bra koncept för övrigt, kombinationen yachthamn o sttällplats för husbil, väldans vanligt i Tyskland. Här finns inte mindre än 3 olika ställplatser, vi valde Wohnmobilstellplatz Barther Yachtservice. Ypperligt ställe, inhängnat med låsta grindar, suverän sanitetsanläggning med bastu, tvättmaskin osv. 5/5!
20€ för 8 meter, några € till om du har längre bil. Tänk på: man måste "köpa" ett kreditkort med minst 15€ i en automat som sitter vid entrén till duschanläggningen. Detta blir  din nycket, samt används för dusch osv. Kostnaden dras och när du sedan lämnar kortet åter i automaten krediteras du det belopp som är kvar, bra system!
Nära till bra restaurager, samt till ett underbart promenadområde i ett fågelparadis.

Barth by night

Hemresan var lika vacker den. Stannade vid Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft, med sina underbara sandstränder. Hit måste vi åter när sommaren åter nalkas!
Ett spännande och helt nytt för oss var Karls Erlebnis-Dorf bei Rostock Otroligt trevlig ställe för alla åldrar. Allt går i Jordgubbens tecken då det var så man en gång började, som jordgubbsbutik på 20-talet. En mängd uppleverlser, karuseller, tåg, bakning, restauranger, butiker, outlets, pannkakshus osv osv. Måste upplevas. Och, man får använda deras parkering på natten som ställplats för 10 €! En kvart från Rostock så perfekt om man kommer med sen färja.

Läs hela inlägget »

Vår första fricamping någonsin blev till Småland. En underbar höstsöndag, skinande sol och 22 grader varmt. Alla förutsättningar för en underbar helg fanns, och det blev precis så bra!

En liten runda först genom skog och mark på smala (!) gator, var nära att krocka med en galen racingchaufför med en jättelastbil. Hann regaera och fick ner Elliot nästan i diket, i alla fall nära, så långt jag bara kunde utan att diket tog oss. Wrooom, och idioten passerade med centimters marginal från våra backspeglar. Hur försiktigt man  själv än kör, möter man en idiot på fyra hjul kan det vara det sista man gör.

Övernattningen blev vid en otroligt idylliskt liten by Hinneryd, och vid sjöarna Hinnerydssjöarna.

Strax söder om Hinneryd finns i alla fall 3 platser att stå på. Där vi stod, första stället inne på vägen mot Tansjö, var det mest perfekta man kan tänka sig. Bilen tog all ostanvind, o vi kunde sitta famför bilen i lugnan ro med en vidunderlig utsikt över sjön.
 


100 meter norröver finns en liten strand med brygga, om man nu hamnar här när det är sommar.
 

50 meter södut kan man lätt stå 2 husbilar, men då inte diekt vid vattenbrynet. Ytterligare 300 meter söderut och det finns en "ställplats/parkering", utan allt givetvis, men med utsikt. Ca 4 bilar bör få plats där.

Promenera gärna in till byn Hinneryd, ca en kilometer. Så sött, med ett par loppisar, en inrymd i en gammal lanthandel med en väldans trevlig ägare, och en inrymd i en gammal historisk bensinmack längre in i byn. Bara dessa 2 ställen är värda besöket i sig! Lite "k-märkningsidyller" .

Ta ett besök i kyrkan som ligger vackert centralt i byn. Trots att det bara bor 56 själar, så har man en välfylld kyrkogård, välskött o vacker.

Läs hela inlägget »

En orsak till husbil var just att resa runt i Europa i allmänhet, men i Tyskland i synnerhet, fruns hemland. 
TT-line med nattbåt, 3 nätter i bilen och så TT-line hem igen med nattbåt. Prisvärt med TT-line för övrigt! Ca 3 000 för 2 personer, med hytt, och husbil. Trevlig personal ombord o sjyssta priser i baren! - Första stopp blev på Campingplatz Ostseequelle,  Niendorf, Hohenkirchen i Nordwestmecklenburg. Deras ställplatser var verkligen trevliga, dock lite dyra. 
30€ för husbil upp till 8 meter, 3 gäster, inklusive el och vatten. Toa gratis, men dusch kostade 1 €. Fräsch sanitetsbyggnad som var modern och där finns inget att klaga på. Fin grön camping med liten butik som säljer det mesta man lär behöva. På 5 minuter är man nere på stranden och kan där hyra strandkorgar.

Vår bästa middag på länge hade vi på restaurang Buttjes Grill&Bar, 5/5! Otroligt hög kvalitet på fiskrättterna och desutom till väldigt bra priser.
I närheten ligger den så underbart charmiga ön Poel, som varmt rekomenderas. Åt där underbar färsktrökt fisk till lunch, till löjligt låga priser.

Byn Kirchdorf på öl Poel

Restaurang Butjes

Stranden vid campingeni Hohenkirchen

- Andra stoppet blev på Wohnmobilstellplatz Nedwiganger i Wittenberge. Perfekt läge direkt nere vid Elbe och för endast 10.50 €. Dock, dusch o toa var stängt pga Corona, men toa fanns på restaurangen under dagtid. 
Hafenmeister var en trevlig o gladlynt man som fanns tillgänglig 3 gånger per dag. Restaurangen som ligger i direkt anknytning till ställplatsen har vi däremot inte lika bra erfarenhet av.  Rätt medioker mat, och dålig service, näst intill oförskämd hovmästare. Stor ombyggnad av flodpromenaden pågår så är svårt att hitta fram om man följer sin GPS, följ skyltarna i stället. 

Wohnmobilstellplatz Nedwiganger i Wittenberge.


På väg ner stanande vid till vid Ludwigslust, vackert slott med vacker park samt innerstad. Rekomenderas!
 

Slott Ludwigslust

- Tredje stoppet blev på Skippertreff Marina & Beach i Lauenburg. För 15 € (hemsidan säger dock bara 12 €) fick man en plats nere vid floden med underbar utsikt. Ström finns, men en liten kostnad tillkommer. Inget vatten och en mindre trevlig toatömningsvask  där inte vattnet fungerade. Dusch kostar 1 €, toa 50 cent, ok standard, dock saknades toapapper vid ngt tillfälle! Restauragen är ok, inte mer, och stänger tidigt, vi blev "utkastade" 21:00 en fredag. Lauenburg är en otroligt charmig stad med en underbar stadskärna, dock få matställen, och knappt några butiker. Rekommenderas dock ändå!

Lauenburgs altstadt

Sammanfattningsvis: Underbara dagar i ett sensommvarmt nordtyskland.
Överlag bra standard på ställplatserna, god o prisvärd mat o dryck,  trevliga människor som alltid i Tyskland. Lätt att köra både på små vägar, inne i byar, men även på Autobahn, trots 3.5 ton och 7.50 meter, något som jag var orolig inför tidigare. 
Vi beger oss ner snart igen, kanske redan på fredag :-) 

Läs hela inlägget »

Dag 1
Vårt livs första resa med husbil fick inte bli för långt hemifrån, vi är nybörjare ut i fingerspetsarna. Blev en tripp på knappt 2 timmar från Bjuv till Listerlandet, Blekinge.
Själv överraskad av hur lätt det vara tt köra 3.5 ton o 7.45 meter. Lättväxlad och  rätt snabb (!) Fiat Ducato. Också helnöjd med hur jag utan problem parkerade, dessutom fick upp Elliot på nivåklossar utan problem.

Första stoppet/natten blev på Nogersunds Ställplats. Kom dit runt 13.00 och vi hade tur som fick en plats, dessutom en bra sådan med finfin utsikt över hamnen o ändå nära till servicehuset. Bra standard på allt, fräscha toaletter med duschar. Disk möjligheter och allt man behöver som husbilsägare med tömning, om behov finns, av gråvatten o latrin. 5/5 får stället.
Nära, 200 meter, till en suverän restaurang med otroligt prisvärd gourmetmat! Restaurant Skutan.
 

Ställplatsen i Nogersund ligger underbart vackert.


Stopp 2 blev i grannbym Hörvik som också har gott om ställplatser. Samma ägare till alla 4 (!), Hamnföreningen i byn.  Trevlig by, bra o prisvärd mat, nära bad o strand. Allt var superbra. Men, ingen direkt service för oss husbilsägare förutom ström. Taskig toa med dusch som vi undvek, och inga andra servicemöjligheter. Annars som sagt, bra o trevligt!

Läs hela inlägget »
Efter gårdagens tur på 10 mil så är vi  (jag) nu så pass tryygga med Elliot att vi planerar att dra iväg ett par dagar till kommande helg. 2 - 3 dagar mot Blekinge, om vädret tillåter.
Läs hela inlägget »

www.manskahahusbil.se

Kolla mer än gärna på vår Youtube-kanal! Och, snälla, prenumerera, och "gilla" :-)

Flera filmer från vår Östersjötur kommer inom kort.